Natur: Havterner

IMG_2025-660

 

Kolonien af havterner på Kitsissunnguit er en af verdens største og var sandsynligvis frem til 1980'erne verdens største. I løbet af maj kommer havternen til Disko Bugt og slår sig ned på øerne. Her bygger parrene reder på jorden med en afstand på mellem 2 og 15 meter til de andre ternereder. Fuglene lægger mellem 1 og 3 æg, men det er oftest kun en enkelt unge, der bliver voksen og flyveklar.

Superflyveren

Af et dyr, der kun vejer ca. 110 gram, er det noget af en bedrift, havternen udretter hvert år. Når den 4 måneder lange ynglesæson er slut i august/september, sætter fuglene kursen sydpå. Deres endelige mål er Antarktis, men med et stop-over i den lunere del af Nordatlanten, hvor der er masser af føde. Her efter går turen videre sydpå - enten langs Afrikas vestkyst eller Sydamerikas østkyst. Antarktis dukker op i horisonten i slutningen af november. Havternerne overvintrer her indtil april, hvor turen atter går nordpå mod Grønland.

Turen frem og tilbage er på 70.000 km. Og da havterner kan blive meget gamle (den ældste der er fundet var 34 år) rejser de mere end 2 millioner km i løbet af deres liv. Denne distance svarer nogenlunde til en tur til månen og hjem igen - 3 gange!

IMG_7393-350Dyreverdenens missilskjold

Uanset om det er et menneske, en falk eller en ræv, der nærmer sig kolonien af havterner, så ser ternerne det som en trussel. Og går på vingerne - ikke for at flygte, men for at styrtdykke og angribe de uvelkomne gæster bagfra med deres spidse næb. Når et par hundrede terner skriger og angriber samtidig, flygter de fleste.

Det har andre fugle fundet ud af, så de søger beskyttelse nær kolonien af havterner. De lægger deres reder tæt op af ternernes reder, så de dels bliver advaret, hvis der dukker fjender op, dels bliver beskyttet at ternernes modangreb. Denne beskyttelse har medført, at der på Kitsissunnguit findes flere forskellige fuglearter end på andre tilsvarende lokaliteter i Grønland.

Svømmesnepper: Odinshanen og thorshanen

Den sagnomspundne rosenmåge

 

 

 

IMG_5512-terne -290

 

IMG_5531-tere -290